Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, in de gemeenten Bernheze, Oss en Maashorst is een gebied met bijzondere projecten.

Gemeente Bernheze

Burgemeester
Marieke Moorman

Kerndorpen:

 • Heesch
 • Heeswijk-Dinther
 • Loosbroek
 • Nistelrode
 • Vorstenbosch

‘Op weg naar groene & energieneutrale gemeente’

Bernheze is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, deels gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch en deels in de Peelrand. Bernheze is in 1994 ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Heesch, Nistelrode (kern Vorstenbosch en Nistelrode) en Heeswijk-Dinther (kern Heeswijk, Dinther en Loosbroek) in het kader van gemeentelijke herindeling.

Dagelijks nieuws en een actuele agenda is te vinden op www.mooibernheze.nl en de gemeentepagina op www.bernheze.org

De gemeente kreeg in eerste instantie de naam van de grootste kern Heesch maar werd in 1995 omgedoopt tot Bernheze. Per 1 april 2016 telt deze gemeente 29.924 inwoners.

Inwoners: Ongeveer 30.000
Oppervlakte: 9.038 hectare

Gemeente Maashorst

Waarnemend burgemeester
Paul Rüpp

Kerndorpen:

 • Zeeland
 • Schaijk
 • Reek
 • Uden
 • Volkel
 • Odiliapeel

'Smaakvol genieten in Oost-Brabant'

Maashorst is de naam van de nieuwe fusiegemeente (een combinatie van de voormalige gemeenten Landerd en Uden). Een nieuwe gemeente met een groot buitengebied. Een echte recreatiegemeente. Ervaar de gezelligheid van de dorpen Reek, Schaijk, Zeeland, Uden, Volkel en Odiliapeel en ontdek de vele mogelijkheden in de fraaie groene omgeving, waaronder natuurgebied De Maashorst. In de gemeente Maashorst bevindt zich een groot aantal verblijfsaccommodaties van diverse aard en een diversiteit aan mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. Docus de Das, de mascotte van toeristisch Maashorst, heet jou van harte welkom!

Alle toeristisch-recreatieve mogelijkheden in Maashorst zijn te vinden op www.vvvdemaashorst.nl en en ook op www.brabant.nl kun je informatie over de recreatieve mogelijkheden in de regio vinden.

Inwoners: 58.259
Oppervlakte: 138,24 km2

Gemeente Oss

Burgemeester
Wobine Buijs-Glaudemans

Kerndorpen:

Berghem, Demen, Dennenburg, Deursen, Dieden, Geffen, Haren, Herpen, Het Wild, Huisseling, Keent, Koolwijk, Lith, Lithoijen, Macharen, Maren-Kessel, Megen, Neerlangel, Neerloon, Oijen, Oss, Overlangel, Ravenstein en Teeffelen.

Oss is een gemeente in de provincie Noord-Brabant met 23 kernen. De grootste kern van de gemeente is de stad Oss. In 1994 zijn de dorpen Berghem, Megen, Haren en Macharen bij Oss gevoegd. In 2003 werd de gemeente Ravenstein vrijwillig bij Oss gevoegd. In 2011 is de gemeente Lith vrijwillig samengevoegd en in 2015 is de gemeente Oss verder uitgebreid met de kern Geffen, dit door de opheffing van de gemeente Maasdonk.

Met 40 kilometer groene Maasoever en Maashorst heide, dorp aan de rivier en de vestingstadjes Ravenstein en Megen. 5500 bedrijven, 40.000 werknemers, vernieuwende industrie; van margarine, worst en pil tot agrifood en life sciences. Eigenzinnige regiostad, fairtrade, kans voor talent; goed leven, werken en ontspannen: dat is Oss!

Inwoners: Ongeveer 90.000
Oppervlakte: 17.095 hectare