Vraag en antwoord • Wie is wie2020-04-20T13:05:12+02:00

Maashorst vragen  & verhalen • WIE IS WIE?

Informatie

Vragen & Antwoord

Doen

@BIZ leden2022-03-03T11:41:44+01:00

De leden van de tak BIZ zijn nieuw binnen onze gelederen. Ondernemers uit de gemeentes Oss, Maashorst en Bernheze. Ondernemers van bedrijven in de detailhandel, industrie, vitaliteit of zakelijke dienstverlening kunnen zich aanmelden bij de BBIZ-tak. Hierna worden zij op de hoogte gehouden van wat er speelt en vooral kunnen ze via de organisatie ook hun eigen nieuws delen met de leden.

Lidmaatschap BIZ
€ 150,- (btw onbelast) per jaar.
Nieuwsbrieven per maand (uitgezonderd vakantieperiode)
Plaatsing op de website van Maashorst Ondernemers.

 

@Toerisme & Recreatie2021-01-15T10:44:13+01:00

De leden van de tak Toerisme Recreatie komen uit alle kernen van het Maashorstgebied.  Van horeca tot groepsactiviteiten, van kunst tot slaapgelegenheden en alles daar tussenin…
klik hier voor de leden toerisme & recreatie

We komen een aantal maal per jaar bij elkaar, zodat we elkaar echt kunnen leren kennen en ontmoeten.
Via de ontmoetingen en communicatie vanuit de stichting komen we erachter wat er zoal speelt.
Nieuwsbrieven per maand (uitgezonderd vakantieperiode)
Plaatsing op de website van Maashorst Ondernemers
Plaatsing op Fietsknooppuntenroute kaart.
Mogelijkheid tot het delen van de bedrijfsactiviteiten

Agrarische Natuurvereniging Maashorst Boeren2019-01-23T12:31:59+01:00

Een aantal agrarische ondernemers en bewoners in het Maashorstgebied hebben zich in 2002 verenigd in ‘Vereniging de Maashorstboeren’. In Brabant zijn circa 25 ANV’s.  banner Maashorstboeren logo
De meeste houden zich alleen bezig met natuur- en landschapsontwikkeling. De Maashorstboeren zetten ook fors in op verbrede landbouw, zoals onder andere ‘streekproducten’, recreatie (minicampings) en zorgboerderijen. De Maashorstboeren willen samen met de andere bewoners van het gebied (boeren en burgers) zelf actief sturing geven en een bijdrage leveren aan de toekomst van de Maashorst en omgeving. Ze nemen daarom zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen leef- en werkomgeving. Goed evenwicht tussen economie en ecologie is de basis. Duurzaam produceren, in harmonie met natuur en landschap, zijn voor de Maashorstboeren geen loze kreten. Het doel van de Maashorstboeren is de waarden van het gebied verder te ontwikkelen en de economie in de streek te versterken door onder meer agrarisch natuur- en landschapsbeheer, agrotoerisme en de verbrede landbouw te professionaliseren.
www.maashorstboeren.nl

Ark natuurontwikkeling2020-02-22T16:00:33+01:00

ARK werkt in opdracht van de provincie en de Maashorstgemeenten aan de natuur in het hart van de Maashorst. De landbouw die in de natuur ligt wordt aangekocht en daarna aan de natuur toegevoegd, waarbij de natuurlijke loop wordt teruggegeven aan het regen- en grondwater. Zo wordt de Maashorst weer één aaneengesloten natuurgebied.
In de Maashorst komt in het hart ruimte voor natuurlijke processen en wildere natuur. Met onder andere grote grazers in de kern van de Maashorst: wisenten, taurossen en Exmoor pony’s. Zij zorgen met hun graasgedrag daar voor het open landschap.

Nog veel meer over Ark Natuurontwikkeling kijk op: www.ark.eu

Bestuur MOOS2022-10-22T17:31:49+02:00

Rian van Schijndel (voorzitter)
Twan van Bakel (bestuurslid)
Bas van der Heijden (penningmeester)
Marij van der Leest (secretariaat)
Thea van Leeuwen (bestuurslid)
Nancy Verstegen (bestuurslid)

Heemkunde2020-02-22T16:20:19+01:00
Hub Noord-Brabant2020-01-22T20:59:51+01:00

Beter voor nu, beter voor later
Niet alle kinderen in deze wereld vinden even makkelijk hun weg. Sommige kinderen hebben een leerachterstand, anderen sociaal emotionele problemen. Deze kinderen hebben extra begeleiding en zorg nodig om hun eigen plek in onze maatschappij te vinden.

Hub Noord-Brabant biedt uw kind de juiste begeleiding op maat. Hoe wij dit vormgeven met onze 5 scholen in Boxtel, Rosmalen, Oss, Veghel en het Dienstencentrum ziet u op www.hubnoordbrabant.nl

Maashorst Events2020-02-22T15:43:57+01:00

Doel: Organiseren van sportieve belevingsevenementen, om iedereen bekend te maken met De Maashorst en te laten genieten van al het moois dat ons OERgebied en haar ondernemers ons te bieden hebben. Stallen, ateliers, recreatieverblijven of midden tussen de gewassen: we geven onze deelnemers met onze verrassende rustlocaties een bijzonder kijkje bij onze Maashorst betrokken ondernemers.

We vinden het belangrijk om gezond bewegen en tegelijkertijd het natuurbewustzijn te stimuleren…
Meer informatie op www.maashorst-events.nl

Maashorst Events2019-01-23T12:42:43+01:00

Stichting Maashorst Events organiseert sportieve belevingsevenementen, om iedereen bekend te maken met De Maashorst en te laten genieten van al het moois dat ons OERgebied en haar ondernemers ons te bieden hebben. De stichting is een initiatief van de stichting Maashorst Betrokken Ondernemers.

Stallen, ateliers, recreatieverblijven of midden tussen de gewassen: we geven onze deelnemers met onze verrassende rustlocaties een bijzonder kijkje bij onze Maashorst betrokken ondernemers. We vinden het belangrijk om gezond bewegen en tegelijkertijd het natuurbewustzijn te stimuleren.
Walking Event De Maashorst, Maashorst Op díe Fiets en Maashorst Trailrun zijn te vinden op www.Maashorst-events.nl

Maashorst Ondernemers2022-10-22T17:05:53+02:00

Maashorst Ondernemers

Maashorst Ondernemers verbindt ondernemers uit de drie gemeenten van de Maashorst; Bernheze, Maashorst en Oss. Door gebruik te maken van elkaars krachten, ontstaat een natuurlijk netwerk waar kansen voor het grijpen liggen. Kansen om andere ondernemers te ontmoeten, de klantenkring te vergroten, meer naamsbekendheid te krijgen of nieuwe inzichten op te doen. We betrekken ondernemers uit de Maashorst bij alles wat er in ons OERgebied gebeurt, zodat zij het maximale uit de Maashorst én het ondernemerschap kunnen halen.

Netwerk van Ondernemers – Verbinden, Inspireren en Informeren:  Oersterk!

Maashorst, Op díe Fiets2020-02-22T15:43:35+01:00

Maashorst Op díe Fiets op derde zondag van augustus.

Deze evenementen vinden ieder jaar in een ander gedeelte van de Maashorst plaats. Het doel is de Maashorst landelijk breed uit te dragen. Leden hebben hierdoor een platform om zichzelf te promoten. Zie maashorst-events.nl

 

Natuurcentrum De Maashorst2020-02-22T16:05:34+01:00

Het Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een oude boerderij in het gehucht Slabroek, hartje natuurgebied De Maashorst. Aan de balie kun je terecht voor informatie over alles wat er te zien en doen is in De Maashorst. Van wandelingen, fietstochten, informatie over flora en fauna en aanbieders van arrangementen. Er zijn o.a. wandelkaarten te koop, maar ook natuurboeken, fietsroutes, ansichtkaarten, honing, enz.. Organiseert organiseert vele activiteiten zoals wandelingen, wisentexcursies, fietstochten, kindermiddagen en andere gezinsactiviteiten. In het centrum is koffie/thee en frisdrank te koop en ook heerlijk gebak en hartige gerechten uit de streek.
Meer over de tentoonstelling, educatie, vergaderen in het groen, beheer Wie beheert het cetrum en wat is er nog meer te vinden? Kijk op: www.natuurcentrumdemaashorst.nl

Natuurpoorten2019-01-23T12:25:53+01:00

Brabantse natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Ze zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden, er is altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandelroutes, voldoende parkeergelegendheid over de natuur ter plaatse.

Maashorst natuurpoorten zijn:

Kasteel Heeswijk … lees meer

De Kriekeput … lees meer

Meer Brabantse natuurpoorten vind je hier… klik hier

Programma bureau De Maashorst in uitvoering2022-10-22T17:13:42+02:00

Deze organiserende partij is opgeheven
Het programmabureau bestond uit medewerkers van de deelnemende organisaties van het Bestuurlijk Regieteam.
Het programmabureau ondersteunt en krijgt opdrachten van de Stichting Maashorst in Uitvoering:

Stichting Maashorst in Uitvoering bestaat uit een deskundig bestuur, voorgezeten door een voorzitter die is benoemd door het Bestuurlijk Regieteam op voordracht van de Stichting.

De stichting geeft concreet handen en voeten aan projecten die zijn opgenomen in de jaarplannen over de inrichting en beheer van het gebied. De taken van de stichting zijn veelomvattend: Zij sluit contracten, vraagt subsidies aan en verricht als rechtspersoon de rechtshandelingen. Ook beheert ze ‘de portemonnee’. De stichting wordt bijgestaan door een adviesraad met vertegenwoordigers uit de natuurorganisaties, wildbeheerseenheden, boeren, gastvrijheidssector en heemkundekring.
Stichting Maashorst in uitvoering in ging 2019 over in Team Maashorst.

Recreatieve entrees2019-01-23T12:11:23+01:00

De recreatieve entrees in De Maashorst zijn de perfecte locaties om jouw tocht te beginnen. Doe last-minute nog wat kennis op uit de vele folders, koop een fietskaart om de mooiste routes te vinden en vraag de eigenaren gerust om tips. Net als veel ondernemers in de toeristische en recreatieve sector kunnen zij je exact vertellen wat er te beleven is en wat je echt niet mag missen bij een bezoek. Uniek bij deze startpunten: ze zitten direct aan het natuurgebied De Maashorst, je kunt er gemakkelijk je auto parkeren en meteen beginnen aan je avontuur.

Startpunten in De Maashorst
Camping De Heische Tip, Zeeland

De Kriekeput, Herpen

De Mastworp, Uden

Bomenpark, Heesch

Natuurcentrum De Maashorst, Nistelrode

Staatsbosbeheer2020-02-22T16:11:17+01:00

Het zit in onze natuur? Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. Het zit in onze natuur.

De medewerkers van Staatsbosbeheer, beschermen en ontwikkelen het kenmerkende groene erfgoed van Nederland. Ze zijn er op gericht dat huidige en toekomstige generaties de vele belangrijke waarden van natuur kunnen beleven, in balans met het duurzaam benutten van de gebieden met de samenleving.

Wil je meer lezen over ‘Groen erfgoed’, de 265.000 hectare bos die ze beheert, het natuur en landschap, de 1900 gebouwen en een infrastructuur van duizenden kilometers aan paden en wegen. Over de 1.000 professionals, die worden ondersteunt door ruim 5.000 vrijwilligers voor miljoenen bezoekers te ontvangen: Meer lezen over de betrokkenheid van Staatsbosbeheer bij De Maashorst

Stichting Maashorst in uitvoering2022-10-22T17:14:43+02:00

Deze organiserende partij is opgeheven

Stichting Maashorst in Uitvoering bestaat uit een deskundig bestuur, voorgezeten door een voorzitter die is benoemd door het Bestuurlijk Regieteam op voordracht van de Stichting.

De stichting geeft concreet handen en voeten aan projecten die zijn opgenomen in de jaarplannen over de inrichting en beheer van het gebied. De taken van de stichting zijn veelomvattend: Zij sluit contracten, vraagt subsidies aan en verricht als rechtspersoon de rechtshandelingen. Ook beheert ze ‘de portemonnee’. De stichting wordt bijgestaan door een adviesraad met vertegenwoordigers uit de natuurorganisaties, wildbeheerseenheden, boeren, gastvrijheidssector en heemkundekring.
Stichting Maashorst in uitvoering

Stichting Natuur- en Milieuorganisaties de Maashorst2019-01-23T12:44:34+01:00

De stichting heeft zich tot doel gesteld om vanuit de diverse natuurorganisaties de belangen, aangaande de verdere ontwikkeling en behoud van de Maashorst, te behartigen en een aanspreekpunt te vormen richting de beleidsbepalende instanties.
In deze stichting is een aantal natuurorganisaties ondergebracht die in het natuurgebied de Maashorst actief zijn. Dit zijn IVN, Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, afdeling Uden, Oss en Bernheze, Vogelwacht Uden e.o., Stichting Natuur en Milieu Landerd, Stichting Dassenwerkgroep Brabant, Stichting Landschapsbeheer Oss en Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden. Van elke organisatie zit een afgevaardigde in de stichting natuurorganisaties de Maashorst.

Natuurorganisaties en meer informatie hierover vind je hier.

Team De Maashorst2022-10-22T17:03:39+02:00

Tot december 2022 was het beheer en de inrichting uitgevoerd door eerst Stichting Maashorst in Uitvoering en het laatste jaar door Team De Maashorst .

Bestuurlijk Regieteam

Het bestuurlijk regieteam bestaat uit de eigenaren  die opdrachtgever zijn het beheer en de inrichting van natuurgebied De Maashorst. Hierin zijn vertegenwoordigd de wethouders van de 3 Maashorstgemeenten, een bestuurder van Staatsbosbeheer en een bestuurder van het Waterschap Aa en MaasDe provincie is adviseur. Het regieteam geeft namens de colleges en besturen van het waterschap en Staatsbosbeheer opdrachten; sinds 2022 is dit aan cluster de Maashorst die dit doen vanuit gemeente Maashorst.

Stichting Maashorst in uitvoering bestond uit een deskundig bestuur, voorgezeten door een voorzitter die is benoemd door het Bestuurlijk Regieteam op voordracht van de Stichting. De stichting geeft concreet handen en voeten aan projecten die zijn opgenomen in de jaarplannen over de inrichting en beheer van het gebied. De taken van de stichting zijn veelomvattend: zij sluit contracten, vraagt subsidies aan en verricht als rechtspersoon de rechtshandelingen. Ook beheert ze ‘de portemonnee’. De stichting wordt bijgestaan door een adviesraad met vertegenwoordigers uit de natuurorganisaties, wildbeheereenheden, boeren, gastvrijheidssector en heemkundekring.

Het Team De Maashorst bestond uit medewerkers van de deelnemende organisaties van het Bestuurlijk Regieteam. Dit team ondersteunde en kreeg opdrachten van de Stichting. Hier vindt u onder andere de Maashorst Manager , financiën, communicatie en projectleiders natuur en beheer.

VVV locaties Maashorst2019-01-23T12:15:52+01:00

VVV Locaties >
klik hier onder verder naar de website van betreffende VVV agentschap

VVV Uden, Uden

Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein, Ravenstein

VVV Oss, Oss

Ontmoetingsplek De Nistel, Nistelrode

De Mastworp, Uden

VVV informatiepunt Schaijk-Dorpshuis de Phoenix, Schaijk (geen website)

VVV agentschap Volkel, Volkel

VVV agentschap Jumbo Eijsermans, Zeeland

Waterschap2020-02-22T16:13:02+01:00

Nederland en water. Vriend en vijand. Nederland is gevormd door water en menskracht. Door de eeuwen heen is ons land zo aangepast dat het bestand is tegen de grillen van het water. Door goed waterbeheer houden wij onze voeten droog, hebben wij schoon water en is er niet teveel, maar ook niet te weinig water. De waterschappen spelen een belangrijke rol bij het waterbeheer in Nederland.

Nederland bestaat voor een groot deel uit het aaneengesloten deltagebied van de rivieren Rijn, Maas en Schelde. Dichtbevolkte rivierdelta’s zijn kwetsbaar voor gevolgen van klimaatverandering. De waterschappen willen ook de komende decennia zorgen voor een veilig Nederland met droge voeten en voldoende schoon water. Met hun kennis en expertise van honderden jaren waterbeheer zijn de waterschappen klaar voor de toekomst. Ga voor meer info naar: www.waterschappen.nl

Wildbeheereenheid (WBE)2022-10-22T17:04:13+02:00

Een wildbeheereenheid is de lokale jagersvereniging in een regio, Nederland kent in totaal ruim 300 WBE’s. Iedere WBE is een zelfstandige vereniging met een gekozen bestuur, de vereniging bestaat uit alle jachthouders uit het werkgebied die zich vrijwillig als lid hebben gemeld. Verantwoordelijk voor het lokale wildbeheerplan, educatie over de jacht en het organiseren van tellingen in samenwerking haar leden. Het aanvragen van ontheffingen, aanwijzingen en vrijstelling gebeurt ook vaak op initiatief van WBE’s. Iedere WBE beheert doorgaans minstens 5.000 hectare van de ruim twee miljoen hectare jachtgebied in Nederland. De WBE is het eerste aanspreekpunt bij vragen over de jacht in een bepaald gebied. Zij richt zich nadrukkelijk op samenwerking met andere belanghebbenden rond natuur en natuurbeheer, zoals terreinbeheerders, grondeigenaren en de regionale politiek.

Lees meer over de taken van de WBE… meer informatie 

 

ZLTO2020-02-22T16:14:10+01:00

ZLTO is een vereniging van ruim 13.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. ZLTO opereert al meer dan 120 jaar in netwerken, werken samen met andere economische sectoren, geven een slinger aan innovatieve projecten, investeren in bedrijven (participaties) en staan schouder aan schouder met onze leden

Titel

Ga naar de bovenkant