Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, in de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss is een gebied met bijzondere projecten.

Gemeente Bernheze

Burgemeester
Marieke Moorman

Kerndorpen:

 • Heesch
 • Heeswijk-Dinther
 • Loosbroek
 • Nistelrode
 • Vorstenbosch

‘Op weg naar groene & energieneutrale gemeente’

Bernheze is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, deels gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch en deels in de Peelrand. Bernheze is in 1994 ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Heesch, Nistelrode (kern Vorstenbosch en Nistelrode) en Heeswijk-Dinther (kern Heeswijk, Dinther en Loosbroek) in het kader van gemeentelijke herindeling.

Dagelijks nieuws en een actuele agenda is te vinden op www.mooibernheze.nl en de gemeentepagina op www.bernheze.org

De gemeente kreeg in eerste instantie de naam van de grootste kern Heesch maar werd in 1995 omgedoopt tot Bernheze. Per 1 april 2016 telt deze gemeente 29.924 inwoners.

Inwoners: Ongeveer 30.000
Oppervlakte: 9.038 hectare

Gemeente Landerd

Burgemeester
Marnix Bakermans

Kerndorpen:

 • Zeeland
 • Schaijk
 • Reek

‘Smaakvol genieten in oost-Brabant’

Landerd is een landelijke gemeente met een groot buitengebied. Een echte recreatiegemeente. Ervaar de gezelligheid van de dorpen Reek, Schaijk en Zeeland en buurtschap ’t Oventje en ontdek de vele mogelijkheden in de fraaie groene omgeving, waaronder natuurgebied De Maashorst. In Landerd bevindt zich een groot aantal verblijfsaccommodaties van diverse aard en een diversiteit aan mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. Docus de Das, de mascotte van toeristisch Landerd, heet jou van harte welkom!

Alle toeristisch-recreatieve mogelijkheden in Landerd zijn te vinden op www.vvvlanderd.nl. Op www.vvvdemaashorst.nl en www.brabant.nl kun je informatie over de recreatieve mogelijkheden in de regio vinden.

Inwoners: Ongeveer 15.000
Oppervlakte: 7.068 hectare

Gemeente Uden

Burgemeester
Henk Helegers

Kerndorpen:

 • Uden
 • Volkel
 • Odiliapeel

Uden is gelegen in de Peelrand en de Peelkern. De gelijknamige hoofdplaats Uden, Volkel en Odiliapeel behoren tot de gemeente Uden. Van Uden is voor het eerst sprake rond 1200. Als industrialisatie- en ontwikkelingskern verandert de structuur en het aanzien van Uden, mede door de komst van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Volkel en de vestiging van grote bedrijven zoals Philips. Uit alle delen van het land vestigt men zich in Uden. Inmiddels doorgegroeid naar een woonstad met een groot en sterk winkelcentrum en heeft ook de dienstverlening zich in Uden verder ontwikkeld. Te volgen op de nieuwssites als: MooiUden.nlDTV UdenKliknieuws Uden.
Uden heeft als woon-, winkel- en zorggemeente een hoog voorzieningenniveau. Omringd door een waardevol en groen landschap dat tot diep in het stedelijk gebied reikt.

Inwoners: Ongeveer 41.000
Oppervlakte: 6.753 hectare

Gemeente Oss

Burgemeester
Wobine Buijs-Glaudemans

Kerndorpen:

Berghem, Demen, Dennenburg, Deursen, Dieden, Geffen, Haren, Herpen, Het Wild, Huisseling, Keent, Koolwijk, Lith, Lithoijen, Macharen, Maren-Kessel, Megen, Neerlangel, Neerloon, Oijen, Oss, Overlangel, Ravensteijn en Teeffelen.

Oss is een gemeente in de provincie Noord-Brabant met 23 kernen. De grootste kern van de gemeente is de stad Oss. In 1994 zijn de dorpen Berghem, Megen, Haren en Macharen bij Oss gevoegd. In 2003 werd de gemeente Ravenstein vrijwillig bij Oss gevoegd. In 2011 is de gemeente Lith vrijwillig samengevoegd en in 2015 is de gemeente Oss verder uitgebreid met de kern Geffen, dit door de opheffing van de gemeente Maasdonk.

Met 40 kilometer groene Maasoever en Maashorst heide, dorp aan de rivier en de vestingstadjes Ravenstein en Megen. 5500 bedrijven, 40.000 werknemers, vernieuwende industrie; van margarine, worst en pil tot agrifood en life sciences. Eigenzinnige regiostad, fairtrade, kans voor talent; goed leven, werken en ontspannen: dat is Oss!

Inwoners: Ongeveer 90.000
Oppervlakte: 17.095 hectare