Donderdag 23 februari liep bestuurslid Thea van Leeuwen mee met de stadswandeling van de ‘Bende van Oss’. De route is een vervolg, na de film en het theaterstuk, ook over de periode in de geschiedenis die gaat over De Bende van Oss.

Leuk weetjes worden gedeeld volgens Thea en daardoor een echte aanrader. Wist je bijvoorbeeld over het ontstaan van de heuvel in Oss? Die is ontstaan vanwege de hogere ligging in het landschap, een zogenaamde Horst vanuit de Maas, dus een Maashorst”,  aldus gids en stadsarchivaris Jurgen Pigmans. De drie kilometerlange stadswandeling vertelt het verhaal over roerige geschiedenis Oss.
De wandelaars worden langs 16 hotspots geleidt, die het verhaal van de Bende van Oss vertellen; langs Fabrieksterrein Jurgens, de Fabrikantenvilla  en de locatie waar de film over de Bende van Oss is opgenomen. De route is ontwikkeld door het Stadsarchief, Bibliotheek Oss, Toeristisch Informatiecentrum Oss en TrefhetinOss om de verhalen uit deze roerige periode uit de stadsgeschiedenis in leven te houden.

Thea was bij de officiële opening van de route op deze donderdag, waar volgens wethouder Sidney van den Bergh een verhaal vertelt wordt over de geschiedenis van de stad, een verhaal dat verteld moet blijven worden.
Manoeska Berkers, projectleider,  vertelt dat de vraag groot was naar deze nieuwe stadswandeling. “Veel mensen willen Oss leren kennen aan de hand van deze roerige periode in onze geschiedenis.”

De route van deze wandeling is gratis verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiecentrum op de Kruisstraat in Oss en online te vinden.