Koffiebranderij De Wisent is het decor voor @MOOS november

In ‘t Handelshuys in Uden ontmoetten we de gepassioneerde koffiebrander Harm Thoonen. Een bevlogen ondernemer die met zijn boeiende verhalen over koffie, ons – collega Maashorst Ondernemers – in de ban kreeg van het échte verhaal van koffie. Zelfs de niet-koffiedrinkers in het gezelschap gingen enthousiast mee en stelden vele vragen. De koffiedrinkers proefden de fijnste koffie van deze BIZONdere branderij.

Alle ondernemers die echte smaak waarderen en dat willen uitdragen richting hun gasten, werknemers of bezoekers. Dat is de doelgroep die het werk van de koffiebrander kan waarderen.

Verhalend
Het verhaal van Harm begint in Italië waar hij met zijn gezin op vakantie is. Met zijn ervaringen op z’n werk waar koffie de boventoon voert en zijn interesse geboren is, is de passie ontdekt op een vroege morgen in een Italiaanse bakkerij. Hij ziet daar hoe koffie bedoeld is, met de perfecte koffieboon, een aantal strikte handelingen zorgend voor een perfecte start van de dag, met een evenzo perfect kopje Caffé.
Terwijl hij het decor met de Espresso-, Caffé- en Cappuccinobestellingen nauwkeurig volgt, is precies dit moment, een moment van realisatie: “Dit is wat ik wil doen.”

BIZONdere koffie met een verhaal dat inspireert

Missie
De ouderen onder ons hebben de koffiemolen nog in de keuken zien hangen thuis en het DE-koffiebusje waar de koffiebonen in bewaard bleven. Vanaf die tijd tot op vandaag heeft de race in ‘tijdwinnen’ gewonnen en ‘moet’ de koffie zo snel mogelijk klaar zijn. Dat scheelt weer tijd tenslotte. Vacuüm verpakt kopen, gemalen en wel, snelfilter, Senseo en tegenwoordig zijn het de Nespresso capsules die winnen.

Maar als het aan Harm ligt is dit tijdelijk, want hij maakt zich hard voor een échte kop koffie, waarbij we weer gaan genieten van het moment met koffie én niet alleen de cafeïnestoot gebruiken om nog sneller van start te gaan in de ochtend.
Harm: “Wij willen koffiedrinkers inspireren om koffie met aandacht te bereiden en waarderen, dat is onze missie.
Je ruikt het, je proeft het en er zijn zo veel facetten die meespelen tot het eindresultaat van een perfect kopje koffie. We hebben inmiddels ook een eigen ambachtelijk gebrande koffie: Caffè Bisonte is ontstaan uit datgene waar wij in geloven.”

Finesse
En waar ze in geloven is niet in een paar woorden samen te vatten. Het is een combinatie van passie, vakmanschap en streven naar perfectie, ofwel samengevat: Het gaat over de informatie die hij als barista graag deelt; apparatuur tot in de onderdelen, technisch advies en onderhoud, en koffieworkshops van beginners- tot professionals-niveau tot aan The Specialty Coffee Association.
De omgeving, de hoogte en het klimaat waarin de koffieboon geteeld is zijn van invloed op de smaak. De twee populairste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Arabicabonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie, deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten.
Ook vertelt hij dat Brazilië de grootste koffieproducent is wereldwijd. Met de hand geoogst of machinaal maakt een groot verschil, maar ook de verschillende aroma’s komen langs. Zelfs de niet-koffiedrinkers onder ons zouden bijna mee gaan proeven na zo’n relaas…

We ervaren hier in ’t Handelshuys bij koffiebranderij De Wisent waarom Harm Thoonen een graag geziene gast is bij bijeenkomsten of lezingen; zijn verhaal is aanstekelijk. Met een mindset zoals we van een Maashorst Ondernemer verwachten; verbindend, informerend en inspirerend. Tijdens de open avonden van ’t Handelshuys is hij niet aanwezig, maar hij komt graag langs voor een informerend gesprek; over BIZONdere koffie natuurlijk.