Om iets onder de aandacht te brengen, is een creatieve aanpak van belang. Waar we als bestuur kunnen, helpen we onze recreatieve en toeristische ondernemers graag bij het vermarkten van hun aanbod. Maar ook een regionale marketing voor de vrijetijdssector zou niet misstaan. Samen met andere regionale vrijetijdsaanbieders zijn er een een aantal vergaderingen aan gewaagd, om zo tot de conclusie te komen, dat veel ondernemersorganisaties in de omgeving met dezelfde uitdaging worstelen.

Conclusie: we hebben de hulp van de overheid nodig. Duidelijker kunnen we het niet maken. Waarbij ‘hulp’ het codewoord is, we willen het graag samen doen. Ons is al ter ore gekomen dat de wil er echt is bij een aantal betrokken gemeenten, vooralsnog is het nu wachten op positieve reacties..

Onderstaand het persbericht dat hoorde bij deze actie:

De boodschap luidt: Meer bekendheid aan de regio bij de consument en dat kan niet zonder de hulp van de overheid

BERNHEZE – ‘Om de regio Noordoost-Brabant en het Land van Maas en Waal meer bekendheid te geven bij de consument, kunnen we niet zonder de hulp van de overheid!’, geven de afzenders af in de ‘flessenpost’, die een groot aantal regionale vrijetijdsondernemers vertegenwoordigt. Dinsdagochtend 1 november werd de brief met noodkreet persoonlijk afgeleverd bij de Osse wethouder Thijs van Kessel, die onder ander Recreatie & toerisme in zijn pakket heeft.

In het gemeentehuis van Oss ontving de wethouder uit handen van Rian van Schijndel – voorzitter Maashorst Ondernemers, Hendrik Hoeksema – Voorzitter Maasmeanders en Dorinne Swinkels – secretaris Maashorst Boeren, de eerste ‘flessenpost’. Zij staan voor een groot aantal georganiseerde vrijetijdsondernemers die een beroep doen op de lokale en regionale overheden om gezamenlijk de noodzakelijke stappen te zetten, die moeten leiden tot een professionele regionale marketing organisatie.

Samen sterk

Sinds 2017 zijn zeven organisaties uit de vrijetijdssector al regionaal georganiseerd middels een intentieverklaring. Een aantal promotiezaken zijn hierdoor uitgevoerd, maar legt Hendrik Hoeksema uit: “De vrijetijdssector is landelijk al jaren een van de succesvolste economische sectoren. Onze regio blijft al jaren achter en presteert binnen de provincie Noord Brabant veruit als slechtste jongetje van de klas, wanneer het gaat om de bestedingen. Dat ligt zeker niet aan een gebrek aan omgevingskwaliteiten. Daarvan is al herhaaldelijk vastgesteld dat deze een sterk marketinginstrument zijn. Waar het wel aan ligt zoals eerder aangegeven, is het grote gemis aan een goede professionele marketing organisatie en structurele samenwerking met de (regionale) overheden.”

Bezieling
Rian van Schijndel: “De gemeenten hebben al veel gedaan om lokaal aandacht te creëren voor bezoekers. De ondernemers stoppen veel tijd in hun bedrijf en de vrijetijdsorganisaties werken op vrijwillige basis met veel bezieling; allemaal ter promotie van alles wat er is te doen in deze regio. Wij hopen natuurlijk dat er positief gereageerd wordt op ons verzoek, zodat een kwartiermaker kan gaan kijken wat deze gemeenten allemaal al te bieden hebben.”

Een kwartiermaker kan ook gaan kijken op welke wijze de gehele regio; gemeente ’s-Hertogenbosch, Oss, Sint Michielsgestel, Meierijstad, Maasdriel, Bernheze, Maashorst, West Maas en Waal en Wijchen, professioneel en efficiënt kan meeliften op provinciale en landelijke marketing campagnes.
“Velen genieten van deze prachtige omgeving, echter dat kan en moet veel beter. Dit gebied blijft namelijk al jaren het verst achter in het benutten van kansen voor de vrijetijdseconomie!”, klinkt de noodkreet in de flessenpost.

“Als we al die losse hoofdstukken nou tot één goed boek maken, zou dat alle gemeenten, ondernemers en de bestedingen versterken”, besluiten de organisaties.