Zoveel meer dan een reguliere zorgboerderij

Zorgboerderij Van der Wijst

VORSTENBOSCH – Een klassiek voorbeeld van het oude vertrouwde opnieuw uitvinden. Vanaf 1999 was het op de zorgboerderij de varkensstal die de hulpboeren bezighield. Door de ontwikkeling in het gebied, en vlakbij de Bedafse Bergen, was er in 2009 helaas geen bestaansrecht meer voor de varkens bij de dagbesteding. Een zorg die mede door de kinderen van eigenaren John en Marga van der Wijst, de destijds 5-jarige Renza en Lotte, toen 7, eigenlijk heel makkelijk opgelost werd door hun passie; de paarden. Dit was het begin van een grote verandering op het mooie bedrijf in Vorstenbosch. Inmiddels kunnen ze concluderen dat het voor iedereen een win-win situatie is én… ze zijn nog lang niet klaar!

Het bedrijf is inmiddels flink gegroeid. De passie voor paarden is uitgegroeid tot een kwalitatief hoog en groot paardenpension in de vorm van een paardenpark. Daarnaast is er een stoeterij; Casi El Parias. Deze stoeterij fokt Falabella paardjes. Ook de pompoenkwekerij zorgt vooral in het naseizoen voor veel bezoek in de mooie winkel die de zorgboerderij rijk is, en daarnaast is er nog een grote zaal waar landelijk vergaderd kan worden. Ook hierin is duidelijk te zien dat hier aandacht besteedt is aan de professionele indeling en de faciliteiten.

Vier kleine bedrijfjes in één, die nu samen met de hulpboeren gerund worden. Renza is John en Marga inmiddels komen versterken in het bedrijf. Zij heeft haar studie in de sociaal pedagogische hulpverlening afgerond en heeft daarnaast haar passie voor paarden weten te professionaliseren.

In het paardenpension wordt goed gezorgd voor paarden waarvoor geen plek is bij hun eigenaar thuis. Deze paarden hebben het geweldig in het pension bij Zorgboerderij Van der Wijst; ze worden met liefde verzorgd, er zit een hele filosofie achter het verblijf van de paarden en waar welke paarden gestald worden. Het pension heeft momenteel 25 paarden.
Op de drie-en-een-halve hectare is het leven ‘in het wild’ voor de paarden nagebootst. Ze kunnen bijvoorbeeld van voedselbron naar waterbron trekken. “Zo zorgen ze voor hun eigen beweging. Alle weitjes zijn dicht, op een uitzondering na, die worden gebruikt om nieuwe paarden te laten wennen en voor weidegang. Vanuit de zogenaamde ‘slow feeders’ plukken ze rustig het eten. ‘All you can eat’, vertelt Renza trots en vol enthousiasme. Er is duidelijk overal over nagedacht. Het hooi is van goede kwaliteit en is suiker en eiwitarm.

Hulpboeren
De hulpboeren, die een verstandelijke beperking of een niet aangeboren hersenletsel hebben, hebben het hier fantastisch naar hun zin. Renza vertelt dat de combinatie van de verschillende facetten van het bedrijf ervoor zorgen dat de hulpboeren niet alleen de stallen hoeven uit te mesten, maar juist veel diversiteit in hun werkzaamheden hebben. Naast bovengenoemde maken ze bijvoorbeeld zelf het zaagsel dat nodig is van gebruikt hout en er is een knutselruimte waar hulpboeren creatief bezig kunnen zijn en een houtwerkplaats waar ook houtwerk gemaakt wordt voor de verkoop in de winkel. Renza: “Het is elke dag een enorm gepuzzel om op een gestructureerde werkwijze met de planborden iedereen steeds iets anders te laten doen en dat iedereen aan de beurt komt met wat ze graag doen.”

Vorstenbosch
In het buitengebied van Vorstenbosch, waar de zorgboerderij gevestigd is, is de locatie opgedeeld in de pompoenenverkoop meteen bij de straat, de winkel met daarachter rustruimten, een paardenbak/ binnen manege, twee kleinere kantines, kleedruimte, houtbewerkingsplaats, een kookgedeelte en een grotere kantine. Buiten zijn de stallen voor de Falabella (mini) paarden en de weide, daarachter de moestuin, zaagselmakerij en zo kom je langs het paardenpark bij de vergaderlocatie.
De meeste cliënten vinden ook de creatieve kant erg leuk en het geeft afwisseling, waarbij de verkoop van de pompoenen, het werk in de winkel en het serveren bij vergaderingen hun dag compleet maakt.

In het weekend zorgt familie van der Wijst zelf voor de dieren en alles wat komt kijken bij het bedrijf. Het vertrouwen moet er zijn, wij dragen zorgvuldig de zorg voor de hele boeren, de paarden en onze gasten in de zaal, vertelt Renza enthousiast.

Duurzaam
Marga vult aan dat deze hulpboeren altijd in duo’s of in groepjes met een van de negen begeleiders, (Marga, John, Renza en zes anderen), een taak krijgen. Ze zijn er elke dag van 9.00 tot 16.00 uur, met zo’n zestien hulpboeren per dag, waarvan de meesten opgehaald en thuisgebracht worden. “Daardoor is ook hier op de zorgboerderij de zorg om de hoge benzineprijzen groot. Al hebben we inmiddels wel een elektrische bus en zonnepanelen, dus dat scheelt weer”, vertelt John. Er is veel veranderd door de jaren, maar ze doen het nog met net zoveel plezier. Het grootste verschil met vroeger, geven zowel John als Marga aan dat ze eerst alleen maar binnen in de stal waren en nu alleen maar buiten, wat toch wel heel lekker is. Het is ook veel drukker natuurlijk, als ik ooit eens even een dag flink werk wilde verzetten dan liet ik mijn telefoon binnen liggen, dan had ik zo een hoop gedaan zo’n dag. Dat lukt niet meer.

Duurzaam
Marja vult aan dat deze hulpboeren altijd in duo’s of in groepjes met een van de negen medewerkers (Marja, John, Renza en zes anderen), een taak krijgen. Ze zijn er elke dag van 9.00 tot 16.00 uur, met zo’n twintig hulpboeren per dag, waarvan de meesten opgehaald en thuisgebracht worden. “Daardoor is ook hier op de zorgboerderij de zorg om de hoge benzineprijzen groot. Al hebben we inmiddels wel een elektrische bus en zonnepanelen, dus dat scheelt weer”, vertelt John. Er is veel veranderd door de jaren, maar ze doen het nog met net zoveel plezier. Het grootste verschil met vroeger, geven zowel John als Marja aan dat ze eerst alleen maar binnen in de stal waren en nu alleen maar buiten, wat toch wel heel lekker is. Het is ook veel drukker natuurlijk, als ik ooit eens even een dag flink werk wilde verzetten dan liet ik mijn telefoon binnen liggen, dan had ik zo een hoop gedaan zo’n dag. Dat lukt niet meer.

Nu Halloween voorbij is, en de pompoenen bijna allemaal weg zijn wordt er weer naar de Kerst toegewerkt, iedereen verheugd zich al op alle lichtjes en de fijne sfeer die dat met zich meebrengt.
Dank je wel voor jullie gastvrijheid!

Rian van Schijndel