UDEN – Museum Krona heeft een rijk verleden waar burgemeester van Maashorst, Paul Rüpp, tot in detail naar refereerde. Hij was bij Museum Krona voor de opening van ‘Rondwandeling Uden: Vluchtoord voor verdreven kloosterlingen’, dat naadloos aansluit op ‘Ons Kloosterpad’, dat in 2021 werd samengesteld. Maashorst Ondernemer Museum Krona laat al jarenlang zien dat zij creatief en actief werkt aan de brede draagkracht van het museum. Museum Krona is een juweeltje in het centrum van Uden dat een enorme aanvulling is op de economische schil van natuurgebied De Maashorst.

De aanwezigen kregen een indrukwekkend, historisch verhaal te horen boordevol mooie en imponerende verwijzingen naar de Kloosterlingen, de Vorstenburgh en de vluchtelingen die bij Vluchtoord terechtkwamen, waarmee Uden een plek was én is waar je altijd terecht kunt. Uden is nog steeds een samenleving met mensen van overal en waar iedereen meedoet en erbij hoort. Geen rangen, geen elite, geen standenmaatschappij. Daar is de burgemeester duidelijk trots op!

Na een heerlijk streekontbijt waren de aanwezigen getuige van de officiële opening van de Rondwandeling Uden dat aansluit op Ons Kloosterpad, een wandelroute van 330 kilometer met vijftien etappes, een bijzondere wandeling die de verhalen over het leven van de Brabantse kloosterlingen uit de doeken doet. Zondag 1 mei werd voor Uden een ommetje bij Museum Krona, een voormalig klooster, geopend.

De Maashorstboeren waren vertegenwoordigd door Twan en Monique van de Berg die allerlei mooie streekproducten uitgestald hadden, speciaal voor de bezoekers van Museum Krona.