Landerd en Uden willen samen één Maashorstgemeente zijn. Een groene gemeente met een stevige ambitie qua dienstverlening, voorzieningen en werkgelegenheid en met sterke kernen rondom natuurgebied De Maashorst. Een gemeente die er toe doet in de regio, die iets te vertellen heeft en zo goed voor haar inwoners kan zorgen. Een gemeente met zes krachtige kernen en een sterke identiteit. Gelegen in en om natuurgebied De Maashorst kan de nieuwe gemeente zich met recht het hart en de longen van Noordoost-Brabant noemen.

Het voorstel om Landerd en Uden samen te voegen tot de nieuwe gemeente Maashorst ligt ter toetsing bij de Tweede Kamer. De politieke partijen kregen de kans om hierover vragen te stellen. Daaruit is op te maken dat een aantal partijen, waaronder CDA en VVD, niet zomaar akkoord gaan met het herindelingsvoorstel. Zij stellen enkele kritische vragen waar zij eerst antwoord op willen.

Herindeling is een belangrijk onderwerp en verdient daarom een uitgebreide behandeling in de Tweede Kamer, zo oordeelde de commissie Binnenlandse zaken van de Tweede Kamer donderdagochtend 14 januari. Naast de herindeling van Uden en Landerd staan er nog meer herindelingen op de agenda zoals die van Amsterdam-Weesp, Beemster-Purmerend, Heerhugowaard en Langedijk, Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

Uit antwoorden van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bleek deze week dat de regering in ieder geval vierkant achter de fusie van Uden en Landerd staat…

Lees hier het hele artikel uit het BD van 14 januari 2021….