HEESCH – Deze maand is het 50 jaar geleden dat voor het eerst in de geschiedenis mensen naar de maan vlogen, op de maan landden, en veilig terugkeerden naar de aarde. Deze historische gebeurtenis wordt op 12 juli wereldwijd herdacht met het jubileum ‘On the moon again’. In tal van landen worden evenementen georganiseerd, waarbij aandacht aan de maan wordt besteed.

Sterrenwacht Halley houdt voor deze gelegenheid een extra publieksavond op vrijdag 12 juli. Het programma begint om 21.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. De maan staat dan aan de hemel en met de telescopen kan hij heel dichtbij worden gehaald. Zijn ‘zeeën’, bergen en talloze kraters zijn mooi zichtbaar. In de publiekspresentatie wordt verteld over de maan en teruggeblikt op de spectaculaire maanlandingen. Verder wordt vooruitgekeken naar de gedeeltelijke maansverduistering die op dinsdag 16 juli plaatsvindt.

De telescopen worden ook gericht op de heldere planeten Jupiter en Saturnus en enkele heldere sterren. Het moeten wel onbewolkt zijn om de maan en de sterrenhemel te kunnen bekijken.

Entree op de publieksavond: € 5,- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,-).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.