Maashorst – Stichting Natuurorganisaties De Maashorst organiseert samen met het Natuurcentrum De Maashorst een telweekend waarin we de biodiversiteit van dit bijzondere natuurgebied in kaart brengen. Dat er veel planten, vogels, zoogdieren, paddenstoelen en andere levende organismen in het gebied voorkomen wisten we natuurlijk. Maar zou het lukken er 1000 verschillende in één weekend te tellen? Die uitdaging gaan de vrijwilligers van de Natuurorganisaties graag aan. Ze krijgen daarbij ook hulp van de jongeren van de landelijke jeugdnatuurgroepen JNM en NJM die dit weekend bij het natuurcentrum verzamelen en samen op onderzoek uit gaan.

Na een minisymposium over de biodiversiteit in de Maashorst dat ‘s middags in de Groenhoeve in Uden wordt georganiseerd, zal de officiële aftrap van de telling op vrijdag 14 juni om 17.00 uur op het natuurcentrum in Nistelrode zijn.

Gele Kwikstaart ©John Hermans

Tijdens het hele weekend is het natuurcentrum de uitvalsbasis voor de tellers die elk vanuit hun specialiteit het gebied intrekken om waarnemingen te verzamelen. Uitgerust met loep, verrekijker, mobiel of tablet struinen ze het gebied af op zoek naar nog niet ontdekte soorten. Het leslokaal op het natuurcentrum vormt het episch centrum voor alle deelnemers. Kom daar vooral eens een kijkje nemen! Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni is hier van 7.00 uur tot 19.00 uur zeker iemand aanwezig.

Ziet u dit weekend zelf een leuke soort plant of dier in De Maashorst: voer uw waarneming in op waarneming.nl en ook uw waarneming draagt dan bij om een compleet beeld van de natuurwaarden van het gebied te krijgen.

Op zaterdag 15 juni om 13.30 uur neemt een IVN-gids een groepje van maximaal 10 belangstellenden mee om samen planten te tellen. Wellicht kunnen er in dat gebied ook enkele grote grazers gespot worden. Op zondagochtend om 10.30 uur is er een tweede gelegenheid om met een specialist mee op pad te gaan. Een vogelteller van Vogelwacht Uden laat zie legt uit welke vogels je op dit moment in het gebied kunt tegenkomen en hoe je deze gegevens vast kunt leggen zodat ze beschikbaar zijn voor verder onderzoek. Voor deze twee activiteiten kunt u zich online aanmelden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl tot uiterlijk vrijdag 14 juni 16.00 uur.

Op zondagavond 18.00 uur sluiten we de telling af op het Natuurcentrum en weten we of we de 1000 soorten gehaald hebben.