MAASHORST –

Op zondag 26 mei komt er een geo-art te liggen op de Maashorst. Een geo-art is een afbeelding die wordt gevormd door een aantal Mystery Caches. Die middag komen er 35 Mystery Caches bij op de Maashorst in de vorm van de M, het logo van de Maashorst. Er ligt op dit moment al een geo-art van 40 Mystery Caches in de vorm van een hart met hoorns.

Op 18 augustus 2018 heeft een Udense geocacher (geocachenaam Madamnero) een bijeenkomst georganiseerd en zijn vraag aan de bezoekers was “wie helpt er mee om een trail (route) om Uden te verzorgen”. Het Geo Team Maashorst (GTM) is toen ontstaan en bestaat uit 14 Geocachers uit Uden, Zeeland, Schaijk en Oss die samen aan de slag zijn gegaan om een heleboel caches te plaatsen in de Maashorst,

Wat is geocachen? Geocachen is een hobby waarbij je ‘schatten’ gaat zoeken. Met behulp van het GPS signaal en een app op je smartphone of met een GPS ontvanger. Op 2 mei 2000 werd het GPS signaal vrij gegeven zodat iedereen het kon gebruiken. Een Amerikaan bedacht dat als hij een doosje in een bos zou verstoppen en de coördinaten door zou geven op een forum dat iemand anders op dat forum dan dat doosje zou moeten kunnen vinden. De volgende dag werd het doosje inderdaad gevonden. Nu 19 jaar later liggen er over de hele wereld geocaches verstopt, inmiddels zijn het er meer dan 3 miljoen.

Steeds meer mensen gaan deelnemen aan dit leuke spel. Je hebt altijd een reden om naar buiten te gaan, op zoek naar een cache. Als je in een heel onbekend gebied bent hoef je niet bang te zijn om te verdwalen, je hebt altijd je GPS bij om de weg terug te vinden, of om verder te gaan naar de volgende cache. Nu is een schat een groot woord. Meestal is het een heel klein kokertje wat een logrol bevat. Als je de koker gevonden hebt mag je je naam en de datum op de logrol zetten. Je bergt daarna alles weer netjes op zodat de volgende geocacher de cache ook kan vinden. Vervolgens log je via je telefoon of thuis op de website dat je de cache gevonden hebt en daarmee krijg je een smiley op de kaart.

Er zijn diverse soorten caches. Bij de traditionele cache krijg je een coördinaat en daar ga je naartoe en je vindt iets. Bij een Multi-Cache moet je eerst een route afleggen en onderweg allerlei informatie verzamelen voordat je uiteindelijk bij de cache uitkomt. Bij de Mystery caches moet je eerst thuis een puzzel oplossen om de coördinaat te kunnen berekenen waar de cache verstopt ligt. De geo-art wordt gemaakt door een verzonnen coördinaat waar de cache niet ligt. Je weet alleen dat de cache binnen 3 km van dat punt moet liggen, maar dat kan overal zijn. Dan is er ook nog de Earth-Cache. Die brengt je naar een heel mooi punt met natuur-/historische waarde. Sinds kort zijn er ook Lab-Caches. Alle soorten zijn op dit moment in De Maashorst te vinden.

Het Geo Team Maashorst heeft een route uitgezet van 20 km om en door de Maashorst, de route kan per fiets of wandelend afgelegd worden. In totaal worden er op 26 mei 35 Mystery Caches online gezet. Hiervan zijn er 8 speciaal bedoeld voor kinderen of beginnende geocachers om het spel te leren. Er komt die middag ook een Multi-Cache online. Voor fanatieke geocachers is het een sport om een “first to find (FTF)” te kunnen loggen. Daarom heeft GTM een event georganiseerd. Bezoekers van het event krijgen een woodie en een boekje met daarin alle puzzels van de caches, tegen een kleine vergoeding, zodat ze al voor de caches online komen kunnen beginnen met het oplossen van de puzzels. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor het event via geocaching.com (GC85RNP).