UDEN – De wensboom die in het traditionele lentevuur ‘Vlooienstoken’ wordt verbrand staat weer op het terras van Gasterij de Pier. Jong en oud kunnen hun wensen en verlangens op de boom schrijven. Tijdens het Vlooienstoken op 10 maart draagt het publiek de boom mee in de stoet naar de Bedafse Berg. Daar steekt de oudste bewoner van de Pier om klokslag 20.00 uur het lentevuur aan. De wensboom wordt dan verbrand in het vuur met de hoop dat de wensen in vervulling gaan.

Voorafgaand aan het vuur is er een muzikale opwarming ‘Op de Plak’ van de Pier door Niels Swinkels en brengt het Sint Barbara en Sint Lucia Gilde de vendelgroet. De Demogroep van Gymnastiekvereniging V&K  verraste verleden jaar met een flashmop. Ze geven ter ere van hun 60 jarig jubileum ook een demonstratie tijdens het Vlooienstoken 2019. Binnenkort volgt er meer informatie over het programma rondom het Vlooienstoken.

Wensstokjes invullen kan bij Gasterij de Pier Schansweg 3  in Uden, bij de balie van de Udense bibliotheek aan het Mondriaanplein en bij Colora aan de Liessentstraat in Uden.

Vlooienstoken is een oud Udens lentefeest dat traditioneel op de eerste zondag na carnaval wordt gevierd op de Bedafse Bergen. De oorsprong van het feest gaat waarschijnlijk terug naar voorchristelijke tijden en past in de traditie van oude lentefeesten. Het strooien beddengoed, met daarin het ongedierte, dat aan het eind van de winter werd verbrand verjoeg de boze wintergeesten.