NISTELRODE – In het leslokaal van Natuurcentrum De Maashorst vinden momenteel de Milieulessen plaats voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basis- en speciaal onderwijs. Er wordt nieuw papier gemaakt van oude kranten, zelfgemaakte karretjes rijden op zonne- en windenergie en onderdelen van allerlei afgedankte apparaten worden gebruikt voor een kunstwerk. Energiegebruik, recycling, afval…. Het komt allemaal aan bod. Informatie over deze les en over de andere activiteiten van het natuurcentrum voor het basisonderwijs is te vinden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl/scholen.

Natuurcentrum De Maashorst verzorgt al tientallen jaren activiteiten die te maken hebben met de natuur en het milieu voor alle leerlingen van het basisonderwijs. Voor de oudste leerlingen is er aan het begin van ieder nieuw jaar de Milieules. In de loop der jaren zijn de thema’s van deze les regelmatig aangepast. Zo werd voorheen aandacht besteed aan korstmossen als indicatoren van luchtvervuiling en aan zure regen. Tegenwoordig ligt de nadruk op verschillende energiebronnen en hergebruik van grondstoffen. Afval is een onderwerp dat door de jaren heen actueel is gebleven.

Om kinderen te laten ervaren dat je met afgedankte spullen ook heel leuke dingen kunt doen, gaan ze tijdens de les oude en defecte apparaten demonteren. Van de onderdelen maken ze samen een kunstwerk. Niet alle apparaten zijn hiervoor geschikt. Het natuurcentrum is op zoek naar kleine gebruikte apparaten die veilig en simpel gedemonteerd kunnen worden, zoals scheerapparaten, toetsenborden, afstandsbedieningen, telefoons, klokken, camera’s, wekkers, mixers, enzovoort.

Als men dergelijke spullen beschikbaar heeft, neem dan even contact op met Geja Hummel van Natuurcentrum De Maashorst, 0412-611945 of geja@natuurcentrumdemaashorst.nl. De knutselkinderen van de Milieulessen zullen er blij mee zijn!