UDEN – Ernest de Groot geeft donderdag 31 januari van 20.00 tot 21.30/22.00 uur een uitgebreide presentatie over horsten, slenken, breuken en het wijstverschijnsel. Deze (gratis) lezing wordt gehouden in de locatie MuzeRijk te Uden. Iedereen die van wandelen, fietsen, toeren, fotograferen en/of van water, natuur en landschap houdt, is van harte welkom.

De regio Oost-Brabant herbergt vele fraaie landschappen, met elk hun eigen ontstaansgeschiedenis, geëigend grondgebruik, landschappelijke inrichting en -stoffering. Het landschap van Oost-Brabant is sterk bepaald door allerlei bewegingen in de ondergrond (geotektoniek). Ernest de Groot: “Alle Oost-Brabantse landschappen passeren de revue, van de Peelhorst en de Peelvenen tot en met de Raamvallei en het Dal van de Aa. Kom en beleef een bijzondere helikoptervlucht over Oost-Brabant.” 

Wie is Ernest de Groot?
Ernest de Groot is nu zo’n 30 jaar in de weer in het Brabantse landschap, zowel ambtelijk, bestuurlijk als maatschappelijk. Hij is actief met ruimtelijke ordening, landinrichting, land- en tuinbouw, milieu, bodem, water, natuur, landschap/cultuurhistorie en recreatie in Brabant. Momenteel is hij lid van het dagelijks bestuur (tevens loco-dijkgraaf) van waterschap Aa en Maas namens Water Natuurlijk en lid van het algemeen bestuur van het Brabants Landschap. Verder is hij actief als natuurgids en landschapsbeschermer en landschapsbeheerder in de regio Uden-Veghel. In 2014 en 2015 was hij de bijna groenste politicus van Nederland.