SCHAIJK – Ondernemers en burgers uit Schaijk slaan de handen ineen om een sfeervol Winterfestijn te organiseren. Dat staat zaterdag 15 december op de agenda. Op het plein voor De Phoenix, middenin het dorpshart, staat vanaf 18 uur een gezellige markt met allerlei kraampjes en veel entertainment. Daarnaast zijn meerdere winkels de hele avond open. Voor leerlingen van de basisscholen in Landerd is de Glow & Snow Run Kids terug van weggeweest.

Het Winterfestijn is een initiatief van Schaijk een Werelddorp en Toekomst van Schaijk. Het centrale punt is het plein voor De Phoenix waar de winterse markt wordt gehouden. “Er zijn veel Schaijkse ondernemers met een kraam te vinden”, vertelt Willem Griffioen van Welterusten, “maar ook lokale verenigingen en andere organisaties zijn van de partij. Verder zijn er winkeliers die liever hun eigen zaak in het centrum openhouden. Zo is er in het hele dorp levendigheid.”

Ondernemers
De meeste ondernemers hebben een leuke activiteit bedacht of bieden bijzondere spulletjes aan. Uiteraard komt de inwendige mens niets tekort. Willem: “Je hoeft thuis echt niet te eten. Op het plein is genoeg te krijgen. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit poffertjes, hamburgers, kerstbrood, ambachtelijke friet, oliebollen, taart en andere lekkernijen. Dit alles kun je wegspoelen met glühwein, door jezelf gepimpte chocomel, verse thee of iets anders van je gading. Het plein is volledig in stijl aangekleed. In elke hoek is warmte en gezelligheid te vinden.

Entertainment
De kramen en winkels gaan rond 22 uur dicht. Het entertainmentprogramma gaat door tot ongeveer middernacht. De bar blijft net zolang open. Onder meer muziekvereniging Concordia, koor Schalmei en blaaskapel De Rogbloazers betreden het podium voor de muzikale omlijsting van de avond. In de loop van de avond vindt ook de prijsuitreiking plaats van Schitterend Schaijk. De buurt met de mooist versierde boom wint een prachtige prijs die ingezet kan worden voor de hele straat.

Rennen in het donker
Kinderen die van een sportieve uitdaging houden, moeten zeker meedoen aan de Glow & Snow Run Kids. Dit hardloopevent is in samenwerking met de buurtsportcoaches van Landerd SpoRtZO. “De start en finish zijn op de markt, verder gaat het parcours dwars door Schitterend Schaijk”, zegt Tobias Lange van Toekomst van Schaijk. “Wie wil dat nu niet? Rennen in het donker, onder meer door het sfeervol verlichte hertenpark. Alle deelnemers krijgen een reflecterende armband. We vragen iedereen om in stijl te komen. Knutsel een lichtgevende outfit in elkaar en verschijn flitsend aan de start. Het jongen of meisje dat het mooist verkleed is, wordt uitgeroepen uit tot winnaar. In de jury zit onder anderen de Prins der Moeslanden en nog enkele andere markante personages.” Inschrijven kan ter plekke en via glowensnowkidsrun2018@gmail.com. De run start om 18.45 uur.

Winterse gezelligheid
Wie met veel gezelligheid de feestdagen wil inluiden is van harte uitgenodigd op het Winterfestijn in Schaijk. Het sfeervolle evenement start zaterdag 15 december om 18 uur en duurt tot ongeveer middernacht. De toegang is gratis. Er zijn die avond activiteiten door het hele centrum van het werelddorp, waarbij de centrale plek het plein voor De Phoenix is. Daar is de knusse wintermarkt te vinden en het is tevens de start-/finishplek van de Glow & Snow Run Kids.