HEESCH – Het gebeurt niet vaak, dat aan de hemel een komeet verschijnt die met het blote oog kan worden gezien. Maar in december is het weer zo ver: de komeet 46P/Wirtanen maakt zijn opwachting. Sterrenwacht Halley besteedt aandacht aan dit bijzondere fenomeen, onder meer met een lezing van Niels Nelson op dinsdagavond 11 december. De lezing begint om 20.00 uur en de entree voor niet-Halleyleden bedraagt € 7,50. Aanmelden is niet nodig.

De kleine komeet 46P/Wirtanen is nu in de buurt van de zon en ook heel dicht bij de aarde. Op 17 december is hij ‘slechts’ 12 miljoen kilometer van ons verwijderd. Een deel van het ijs waaruit de komeet grotendeels bestaat, sublimeert door de zonnewarmte en het vrijkomende gas en stof vormt een omvangrijke coma en staart. In zijn lezing vertelt Niels Nelson over kometen en geeft hij allerlei bijzonderheden over 46P/Wirtanen. Als de weeromstandigheden meewerken, worden de telescopen en verrekijkers van de sterrenwacht op de komeet gericht. 

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.