LITH – Tijdens het Velt-café op zaterdag 17 november vertellen Velt leden Jannie de Bruijne (groentepluktuin De Wijsthof in Heesch) en Ron van de Straat (De Picknicktuin in Lith) over hun ervaringen met het geschikt maken van de bodem voor de ecologische teelt van groenten en fruit. Twee heel verschillende manieren van opzetten van een (voedsel)tuin met beiden het respect voor bodem en bodemleven als uitgangspunt. Naar aanleiding van hun verhalen gaan we met elkaar in gesprek over teelt en bodem.

Waar: De Picknicktuyn, Engwijkpad 44 5397 BG Lith
Wanneer: 17 november van 14.00 tot 16.00 uur
Aanmelden (verplicht): oss@velt.nu
Kosten: Geen entree. Na afloop bepaalt u zelf wat de middag u waard is.

De Wijsthof 
Jannie de Bruijne is initiatiefnemer en eigenaar van de ecologische groentepluktuin De Wijsthof in Heesch. Zij vertelt het verhaal over het opstarten van de tuin en de aandacht voor de bodem. Wat trof ze aan, hoe is ze omgegaan met de bodem en de grond, wat waren haar verwachtingen over de ontwikkelingen en opbrengst. In hoeverre zijn die verwachtingen uitgekomen en hoe gaat ze nu verder met de resultaten. Over omgaan met de grond, over acceptatie versus sturing, over plaagdierbestrijding (of niet) over geduld en natuurlijke ontwikkeling.

De Picknicktuyn
Ron van de Straat is initiatiefnemer en (mede)eigenaar van De Picknicktuyn in Lith. In de Picknicktuyn vindt u inmiddels gezellige terrassen, een moestuin, een boomgaard en een picknicktuin. Aanleg en onderhoud zijn grotendeels gebaseerd op het principe van permacultuur. Ron vertelt vanuit zijn standpunt en visie hetzelfde verhaal.

Over Velt
Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (www.velt.nu) en heeft een lokale afdeling in Oss-Uden. Voor niet-Veltleden is deze activiteit een mooie kans kennis te maken met de vereniging. Een lidmaatschap kost 30 euro per jaar en levert vele voordelen op. Denk aan kortingen op workshops en boeken, gezamenlijke zadeninkoop, en een abonnement op het tijdschrift Seizoenen.