UDEN – Donderdag 8 november organiseert Vogelwacht Uden in samenwerking met IVN Uden en de Dassenwerkgroep Brabant de lezing “Dassen in  Brabant” door dassenspecialist Friso Derikx.

Nog niet zo lang geleden was de Das een diersoort die nagenoeg onbekend was in Oost-Brabant, omdat de soort in de jaren zestig nagenoeg uitgestorven raakte. Toch is het een diersoort die voorheen algemeen voorkwam op de zandgronden van heel Brabant, van Grave tot Bergen op Zoom. Jacht, stroperij, de explosieve groei van steden en dorpen en de teloorgang van zijn leefgebied betekenden bijna zijn doodvonnis.

Begin jaren negentig hebben uitzetacties van Das & Boom in samenwerking met Brabants Landschap er voor gezorgd dat de Das weer voet aan de grond kreeg in Brabant. Sindsdien gaat het goed met de Das, volgens sommigen zelfs té goed. Toch krijgt maar een enkeling ooit een das in levende lijve te zien. Door zijn verscholen levenswijze blijft hij voor de meesten een grote onbekende. Dassenspecialist Friso Derikx van de Dassenwerkgroep zal middels foto’s, filmpjes en ander materiaal een bijzonder inkijkje geven in de verborgen levenswijze van dit landroofdier.

In natuurgebied De Maashorst weet de Das zich uitstekend te handhaven en heeft daar verschillende burchten die vaak al jarenlang bewoond zijn. De rust in het middengebied van de Maashorst zorgt er zelfs voor dat de Das zich er erg op zijn gemak voelt en zich steeds vaker overdag of vroeg in de schemering laat zien. Tijdens de lezing zal door Friso ook zeker aan het belang van dit gebied voor de Das aandacht gegeven worden.

De lezing begint om 20.00 uur (zaal open 19.45 uur) in de Groenhoeve, Artillerieweg 3 te Uden en wordt georganiseerd door Vogelwacht Uden in samenwerking met IVN Uden. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld.