UDEN – Zondag 18 Oktober 2018 werd tussen 9 en 10 uur de vier miljoenste vogel over Telpost Brobbelbies Noord van Vogelwacht Uden e.o. geteld. Omdat er in dat uur meer dan 60.000 Houtduiven overvlogen is de kans groot dat het een Houtduif geweest moet zijn.

Vier maanden per jaar vogels tellen
Sinds augustus 2000 worden elk jaar vier maanden lang, van augustus en december, alle trekvogels geteld die tijdens de najaarstrek over de natuurkern van de Maashorst vliegen. Leden van de Vogelwacht Uden hebben daar die maanden een telpost en tellen alles wat overvliegt en herkent kan worden. Dat levert, naast het actief bezig zijn met tellen en noteren, gezelligheid, voldoening en een enorme berg gegevens op; waardevolle informatie over de najaarstrek, een van de belangrijkste fenomenen in de vogelwereld. In de afgelopen negentien jaar zijn er maar liefst 206 vogelsoorten en veertien soorten trekvlinders op de telpost gezien en geteld. Hieronder bevinden zich heel bijzondere soorten die hier bijna nooit gezien worden zoals de Grijze Wouw, Morinelplevier en Grutto. Ook zien ze daar alle ontsnapte kooivogels langskomen zoals een Grote geelkuifaketoe, grasparkietjes en Grote Alexenderparkiet maar ook de gewoonste soorten als Vink en Spreeuw maar die komen dan ook in enorme getalen langs!

Zondag 28 oktober 2018: een superdag!
Zondag 28 oktober 2018 was zo’n dag dat een gewone vogelsoort massaal naar het zuiden trok. De Houtduif profiteerde van een noordoosten wind om de opkomende kou in Scandinavië en Noord Duitsland te ontvluchten en vloog in grote groepen tot wel 500 stuks in een brede baan over Oost Nederland. Op telpost Brobbelbies Noord zaten ze nog maar koud klaar toen tegen zonsopgang de houtduiven al massaal overkwamen. Het werd dan ook aanpoten met tellen van de aantallen in de groepen en noteren van de gegevens. Tussen negen en tien uur, het beste uur, kwamen er 60.000 Houtduiven over, ongeveer 17 per seconde. Een van die houtduiven moet de vier miljoenste vogel over de telpost zijn geweest. Een prachtige bekroning op al die uren telwerk dat de tellers er al die jaren ingestoken hebben!