OSS – De gemeente Oss is één van de genomineerde gemeenten voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2019. Die wordt op donderdag 28 maart 2019 voor de negende keer uitgereikt aan de ‘beste erfgoed-gemeente’ van Nederland. Andere kanshebbers zijn de gemeenten Amersfoort, Leeuwarden en Rheden.

De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en gaat naar een gemeente die op inspirerende wijze met zijn erfgoed omgaat en als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. Wethouder Johan van der Schoot zegt heel blij te zijn met de nominatie voor deze nationale prijs: “Dit geeft aan dat we op de goede weg zijn met onze inspanningen om Oss beter op de kaart te zetten als grote en voor inwoners en bezoekers interessante erfgoedgemeente. Zeker nu we ons niet zelf hebben gemeld om mee te doen, maar door een landelijk platform van vele deskundigen zijn voorgedragen. Dit is niet alleen een beloning voor ons als gemeente, maar evenzeer voor de vele vrijwilligers en de cultuurorganisaties in onze gemeente die zich inzetten voor ons erfgoed.”

De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Alle gemeenten kunnen meedingen naar de prijs die beschikbaar is gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Naast de Ergoedprijs wordt er een Publieksprijs uitgereikt voor de gemeente met de meeste publieksstemmen.