UDEN – Thijs Caspers is in dienst bij Brabants Landschap als schrijver en redacteur. Hij verzorgt er onder meer het kwartaalblad. In 2012 deed Brabants Landschap het standaardwerk ‘Landgoederen in Noord-Brabant, het lief en leed dat landgoed heet’, uitkomen, waarvan Thijs de hoofdauteur was. Hij zal eruit putten voor de lezing. 

Wat natuur betreft wordt Brabant over het algemeen geassocieerd met bossen, heide en stuifzand, en qua landschap met maïsakkers, biostallen en uit hun krachten gegroeide dorpen met centraal daarin gelegen naast de kerk de Rabobank. Bij landgoederen – bij uitstek ‘deftige’ oorden – denkt men eerder aan streken als de Achterhoek en het Gooi. Toch telt Brabant om en nabij de 150 landgoederen, die gezamenlijk een oppervlakte beslaan die overeenkomt met 10% van onze provincie. Daar kijk je toch niet zomaar langs? Langs al die schitterende landhuizen, statige lanen en romantische waterpartijen? In deze lezing wordt niet alleen ingegaan op uiterlijk, ontstaan, groei en bloei van landgoederen, maar ook stilgestaan bij het reilen en zeilen van de bewoners. Want er heeft zich in de loop der tijd heel wat lief en leed afgespeeld. 

De lezing begint op donderdag 4 oktober om 20.00 uur (zaal open 19.45 uur) in de Groenhoeve, Artillerieweg 3 te Uden en wordt georganiseerd door Vogelwacht Uden in samenwerking met IVN Uden. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld.