HEESCH – Op vrijdagavond 7 september is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Zorg dat u op tijd aanwezig bent, want het kan druk worden.

In het zuidwesten staat begin van de avond de reuzenplaneet Jupiter, waarvan de wolkenbanden en manen door de kijkers goed te onderscheiden zijn. Laag in het zuidwesten vinden we ook Saturnus. Van hem zijn met de telescoop het ringenstelsel en enkele grote manen zichtbaar. Mars is nog steeds in de buurt van de aarde en is de hele avond een opvallende verschijning aan de zuidelijke hemel. Met de telescoop zijn oppervlaktekenmerken van deze rode planeet zichtbaar.

In de loop van de schemering laten zich steeds meer sterren en sterrenbeelden zien, bijvoorbeeld Zwaan, Hercules, Pegasus, Grote en Kleine Beer, Arcturus en Poolster. Het moet wel onbewolkt zijn om de hemellichamen te kunnen zien.

In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel.

Entree op de publieksavond: € 5, — (kinderen tot en met 12 jaar: € 3, –).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.