HEESCH – Op vrijdagavond 21 september is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Zorg dat u op tijd aanwezig bent, want het kan druk worden.

Vanavond staat de wassende maan aan de hemel; elke avond is hij wat meer verlicht tot Volle Maan op 25 september. Met de grote telescoop zijn de maanzeeën en talloze kraters en bergen goed zichtbaar.

Laag in het zuiden zien we de rode planeet Mars. Hij beweegt zich van ons af, waardoor zijn helderheid de komende tijd afneemt, maar nu is hij nog helderder dan de helderste ster. De telescopen worden ook gericht op Saturnus met zijn opvallende ringen. Zijn grootste manen zijn ook te onderscheiden.

Voorts krijgen verscheidene bekende en minder bekende sterren en sterrenbeelden extra aandacht, bijvoorbeeld Zwaan, Arend, Hercules, Cassiopeia, Grote en Kleine Beer, Wega, Arcturus en Poolster. Het moet wel onbewolkt zijn om de hemellichamen te kunnen zien.

In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel.

Entree op de publieksavond: € 5, — (kinderen tot en met 12 jaar: € 3, –).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.