OSS – Het Internationaal Mozaïekfestival Oss wil een breed publiek kennis laten maken met deze kunst. In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september zijn er demonstraties, proeflessen en workshops. Activiteiten voor geïnteresseerden die voor het eerst kennis maken met mozaïek, maar ook voor gevorderden die hun kennis willen verbreden.

Demonstraties 3-D food printen en klassiek mozaïek
Zaterdag 8 september zijn er tussen 14.00 en 18.00 uur doorlopend demonstraties klassiek mozaïek met hamer en kapblok. Van 16.30 tot 17.30 uur demonstreert Antien Zuidberg, lector van het nieuwe lectoraat Design Methoden aan de HAS Hogeschool, hoe een 3-D food printer kan worden gebruikt voor onder andere het recyclen van voedselstromen. Demonstraties zijn gratis toegankelijk, net als de mozaïekexpositie We are Food.

Proeflessen
Zaterdag 8 september zijn er twee laagdrempelige proeflessen Smalti met tang (leponitt). Een les voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van een klassiek mozaïek met stukjes glas én een workshop Freeze & Fuse voor gevorderden. Deelnemers leren om te werken met prachtig handgemaakt glas uit Italië. Beeldend kunstenaar Klaske van Coeverden, is gespecialiseerd in glasmozaïek en gebruikt oude Italiaanse methodes. Deze werden al in de 12de eeuw gebruikt om kunstwerken van te maken. De proefles is geschikt voor beginners en gevorderden en worden gehouden van 11.30-13.30 uur en 14.00-17.00 uur. 

Dé leukste workshop voor gevorderde de mozaïekliefhebber is wel Freeze & Fuse. Tijdens het Internationale Mozaïekfestival zal de zeer ervaren Sé van Weert deze workshop verzorgen. Deelnemers leren een glastechniek kennen om met gebruik van bestaande en zelfgemaakte mallen grote hoeveelheden glazen ornamenten te maken. Om deze vervolgens in een mozaïek te verwerken. Daarnaast verzorgt Sé een stukje theorie over welke materialen geschikt zijn voor welk soort mallen.

Freeze & Fuse is zaterdag 8 september van 10.30-16.30 uur. De werken zullen zondag 23 september worden gepresenteerd. Daarna kunnen de deelnemers hun werk meenemen.

Met Osse kunstenares aan de slag
Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Uit twee kleuren klei vervaardigen de deelnemers verschillende vormen die tot een tegel worden gemaakt. Iedereen maakt een tegel naar eigen inzicht en inspiratie. Naderhand worden de werken door kunstenares en cursusleidster Elsbeth Fokker gebakken en geglazuurd. Op zondag 23 september is er een presentatie van het vervaardigde werk. Na afloop kunnen de deelnemers hun eigen keramiek mozaïektegel mee naar huis nemen. De workshop vindt plaats op zondag 9 september van 14.00-17.00 uur.

Mosaic rocks! Een kei-leuke workshop
Tijdens deze workshop op zondag 9 september maken deelnemers kennis met mozaïek op een gletsjer kei. Deze wordt naar eigen inzicht met allerlei soorten glasmozaïek, zoals spiegelglas, Ottoman glasvormpjes, glas, Millefiore, etc beplakt. Tijdens Mosaik rocks creëert iedereen een eigen tuin-ornamentje. Aanvang: 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. De workshop duurt een uur en is zeer geschikt voor beginners.

De kunst van het glassnijden
Het is een vak, glas snijden. Glas in lood kunstenaar Jo Willems beheerst dit tot in de perfectie en brengt het graag over. Zondag 9 september van 14.00 – 16.00 uur kan de beginner hiermee in twee uur kennis maken. Deelnemers leren verschillende vormen uit glas te snijden, van rechte vlakken tot cirkels  en golven. Jo Willems geeft ook uitgebreide uitleg over de gereedschappen die gebruikt worden.

Meer weten over de demonstraties en/of aanmelden voor de lezingen en workshops? Kijk op www.mozaiekfestival.nl

Het Mozaïekfestival is van donderdag t/m zondag van 14.00 uur – 18.00 uur geopend in @Paulus, de voormalige Pauluskerk, aan de Oude Litherweg 2 in Oss. De toegang tot de expositie en voor de demonstraties is gratis, uw vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.